Putkiremontti asukkaan kannalta

pipeline renovationsHarvaan remonttiin liittyy niin paljon tunnelatausta kuin putkiremonttiin. “Talossa on alkamassa linjasaneeraus” on asuntojen myynti-ilmoituksessa pysäyttävä maininta. Tarkoittaahan se sitä, että asunnossa ei voi asua mahdollisesti jopa vuoteen ja kustannuksia tulee pahimmillaan useita kymmeniä tuhansia, riippuen asunnon neliöiden määrästä.

Pääkaupunkiseudulla alkoivat isot putkiremontit noin 15-20 vuotta sitten. Moni 1920- ja 1930-lukujen talo oli päätynyt siihen ikään, että putkiremontti on pakko tehdä, haluttiin tai ei. Silloin kauhutarinoita pieleen menneistä putkiremonteista riitti. Monelle asukkaalle oli yllätys, että asunnossa ei voinut asua remontin aikana. Aluksi asumista remontin keskellä kuitenkin yritettiin. Asuntoihin pyrittiin jättämään yksi huone, joka eristettiin kylpyhuoneesta ja keittiöstä muovipressuilla. Televisiot ja muut pölylle arat sähkölaitteet neuvottiin peittämään muovilla ja pihalle järjestettiin alkeelliset wc- ja pesumahdollisuudet parakkeihin tai muihin vastaaviin väliaikaisiin tiloihin. Asukkaat, usein vanhemmat ihmiset, saattoivat yrittää sinnitellä keskellä putkiremontin pölyä ja meteliä. Olosuhteet remontin aikana olivat kuitenkin sietämättömät. Kivipora aloitti työskentelynsä aamuvarhaisella ja pölyä oli kaikkialla. Hengitysteihin eksyessään se aiheutti pahoja allergiaoireita. Lopulta yleiseksi linjaukseksi tuli, että remontin ajaksi asukkaita neuvottiin muuttamaan omalla kustannuksella muualle asumaan.

Alkuaikoina putkiremonteilla oli myös taipumuksena venähtää aikataulustaan. Taloyhtiöt eivät olleet kokeneita sopimuksen tekijöitä ja sopimussakkoja myöhästymisestä ei ollut asetettu. Urakoitsijatkin olivat nykyistä kokemattomampia ja virheitä sattui. Viime vuosina kokemusta on kuitenkin karttunut kaikille osapuolille enemmän. Nykyään putkiremontit pystytään tekemään ammattimaisesti ja siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa asukkaille. Usein esimerkiksi remonttien aikataulut suunnitellaan siten, että vain yhtä rappua kerrallaan remontoidaan. Tällöin kenenkään asukkaan evakkoajasta ei tule kohtuuttoman pitkä.

Linjasaneerauksissa vedetään täysin uudet putket, vesijohdot ja usein myös sähkölinjat. Remontit ovat siksi varsin suuria ja kestävät nykyäänkin muutaman kuukauden asuntoa kohti. Kerrosten välille avataan kuilut viemärien kohdalle ja kylpyhuoneista vedetään kaikki pois aina betoniin asti. Uudet kaakelit laitetaan viimeisessä vaiheessa ja niiden kuivaminen kestää muutaman viikon ajan. Asukkaat ovat päässeet suunnitteluvaiheessa vaikuttamaan kylpyhuoneiden kalustevalikoimaan ja kaakeleiden väreihin. Usein kuitenkin erikoisemmat vaihtoehdot myös maksavat enemmän kuin taloyhtiön valitsemat perusvaihtoehdot.

Leave a Reply