successful construction workRakennusala elää nousukautta. Uusia taloja ja kokonaisia kaupunginosia nousee ympäri Suomea. Etenkin pääkaupunkiseudulla on meneillään monia isoja rakennushankkeita. Rakentamiseen ja kaavoitukseen liittyvät kysymykset ovat aluepolitiikan keskeistä sisältöä. Eri rakennusyhtiöt kilpailevat parhaimmista tonteista. Niin asuntorakentamiseen kuin liikerakentamiseen varatut tontit ovat rakennusyhtiöille usein kultakaivoksia. Mitä paremmat liikenneyhteydet ja mitä halutumpi alue on kyseessä, sitä useampi rakennusfirma kamppailee urakoista.

Uusien asuntojen ja liiketilojen rakentaminen on kuitenkin vain yksi osa rakennusteollisuutta. Vanhojen asuntojen remonttiurakat ovat jatkuvasti iso työllistäjä. Etenkin nyt 2000-luvulla, kun moni iso 1970-luvulla rakennettu talo on saavuttanut iän, jossa putkiremontti ja muut isot remontit tulevat ajankohtaisiksi, urakoitsijoita tarvitaan enemmän kuin koskaan. Taloyhtiön remonteissa päätettäviä asioita on paljon. On otettava huomioon talon sijainti ja remontin kustannukset. Muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla on väliin todettu, että peruskorjaus tulee liian kalliiksi suhteessa talon kuntoon ja sen sijaintiin. Näissä tapauksissa on päädytty jopa purkamaan talo. Väliin vanhan talon tilalle rakennetaan myös uusi talo.

Teknologian kehittäminen tuo uusia haasteita taloyhtiöille. Esimerkiksi uudet energiaratkaisut nousevat pohdintaan peruskorjattavissa yhtiöissä. Maalämpöön siirtyminen, kaukojäähdytysverkostoon liittyminen, aurinkoenergian hyödyntäminen – uusi aika on tuonut uusia kysymyksiä. Kaikkien näiden toteuttaminen vaatii paljon myös urakoitsijalta.

Rakennusurakoita on eri kokoisia alkaen pienistä kylpyhuone- ja keittiöremonteista valtaviin koko taloyhtiön ja mahdollisesti monta eri taloakin käsittäviin peruskorjauksiin, joissa uusitaan sadoissa asunnoissa talotekniikkaa ja sisäpintoja. Hyvän urakoitsijan löytyminen onkin siksi mitä tärkeintä koko projektin onnistumisen kannalta. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Myös tilaajalta tarvitaan osaamista.

Näillä sivuilla käydään lävitse erilaisia korjaus- ja rakennusurakoita. Mitkä ovat esimerkiksi taloyhtiön hallituksen oikeat toimintamallit remonttiurakan suorittamiseen onnistuneesti? Entä miten keittiöremontti käytännössä hoidetaan? Kenen on vastuu projektin hidastumisesta? Onnistunut urakka on yhteistyö tilaajan ja toteuttajan välillä, oli kysymys sitten pienestä keittiöremontista tai isosta koko kiinteistöön kohdistuvasta korjausrakentamisesta.