Kuinka kestää julkisivuremontti rapatussa talossa?

facadeKesä tulossa ja julkisivuremontti alkamassa. Tämä on tosiasia monessa taloyhtiössä. Muovilla peitetyt ikkunat, kova meteli ja remonttipöly ei kuulosta houkuttelevalta tavalta viettää kesää. Mahdollisuus katsoa ikkunasta ulos ja tuulettaa on hetkeksi menetetty, puhumattakaan hiljaisuudesta ja raikkaasta ilmasta. Miten selvitä ajasta remonttitalossa menettämättä hermojaan ja pahimmassa tapauksessa myös terveyttään?

Julkisivuremonttia viivytellään usein taloyhtiöissä niin pitkään kuin mahdollista. Rappauksista saa pudota isojakin alueita ennen kuin taloyhtiön hallitus taipuu remontoinnin välttämättömyyteen. Verrattuna putkiremonttiin julkisivuremontti on edullisempi, eikä tee talossa asumista mahdottomaksi. Haittapuolia on kuitenkin runsaasti, mutta oikealla suunnittelulla niiden aiheuttamia ikävyyksiä voidaan vähentää.

Remontin kesto riippuu paljon siitä, millainen talon julkisivu on. Puuverhotut talot, tiilitalot ja rapatut talot vaativat omanlaisensa remontin. Myös kustannukset vaihtelevat sen mukaan, millainen materiaali talossa on ja kuinka laajasta pinnasta on kysymys. Eri julkisivut myös kestävät eri aikoja. Betonielementti- ja pesubetoniseinien käyttöikä on 20-30v, tiili-, kivi- ja rapattujen ulkoseinien noin 50 vuotta ja laatoitettujen ja levytettyjen ulkoseinien noin 30v.

Usein ennen suurempaa remonttia julkisivua voidaan korjailla eri tavoin. Esimerkiksi maalaamalla rappausta voidaan poistaa säästä tulleet rumentumat. Sen sijaan perusteellisempaa työtä vaativat rappauksen hiekkapuhallus ja uusi rappaus tulevat paljon kalliimmaksi, puhumattakaan jos julkisivuremontin yhteydessä korjataan myös parvekkeet ja vaihdetaan ikkunat.

Julkisivu vaikuttaa myös talon lämmityskuluihin eikä vain ulkonäköön. Huonossa kunnossa oleva ulkoseinä voi altistaa talon kosteusongelmille. Siksi julkisivuremonttiin ryhtyminen tarpeeksi ajoissa on tärkeää. Talon arvo nousee julkisivuremontin tekemisen jälkeen, niin kuin kaikkien peruskorjauksien.

Talo, jonka julkisivusta esimerkiksi lohkeilee tiilen kappaleita tai rappausta, on myös ohikulkijoille vaarallinen. Siksi ulkoseiniä kannattaa tarkkailla myös ylemmistä kerroksista.

Suunnittelu on a ja o kaikissa isoissa remonteissa, niin myös julkisivuremontissa. Tarjouksia pyytäessä kannattaa sopia remontin hoitamisesta siten, että asukkaille aiheutuu mahdollisimman vähän vahinkoa. Usein on esimerkiksi mahdollista tehdä remontti seinä kerrallaan. Tällöin osa asuntojen ikkunoista saattaa säilyä peittämättöminä. Tämä nostaa paljon asumisen mukavuutta. Muovit voi myös kiinnittää siten, että niiden väleistä pystyy yöaikaan tuulettamaan.

Asumismukavuus on julkisivuremontissa vähäksi aikaa mennyttä, mutta loppujen lopuksi kyseessä on pahimmillaan muutaman kuukauden kestävä aika, jonka seurauksena talon ulkonäkö kohentuu selvästi.

Leave a Reply