Keittiömuodit vaeltavat

Kitchen furniture walksAsuntoilmoituksia selaillessa keittiön kunto on asia, joka pistää valokuvissa ensimmäisenä silmään. Miltä vuosikymmeneltä keittiö näyttää olevan? Millainen on kaappien ja työtasojen kunto on? Onko siellä tarpeeksi kaappeja ja muuta säilytystilaa kuten laatikostoja? Onko siellä hyvin suunniteltu valaisu?

Keittiö on usein kovassa kulutuksessa ja elämän jäljet näkyvät siellä ensiksi. Jo pari vuotta vanhoihin keittiön kaappien oviin on helposti tullut kolhuja tai tahroja. Työtasot olivat vielä kymmenisen vuotta sitten tasoltaan heikompia kuin nykyiset. Niistä löytää usein jälkiä esimerkiksi ilman alustaa veitsellä leikkaamisesta.

Myös keittiömuoti on muuttunut nopeasti. Siinä missä 1990-luvun keittiö oli vielä kodikas ja käytännöllinen, 2000-luvun keittiöihin tuli näyttävyyden henkeä. Kaapistot muuttuivat tyyliltään futuristisemmiksi. Niissä ei välttämättä ollut enää vetimiä. Laatikostot puolestaan liikkuivat liukukiskoilla äänettömästi. Astioiden kuivauskaapista oli osittain luovuttu ja astioita kuivatettiin esimerkiksi erilaisissa koukuissa. Vanhan sähkölieden korvaajaksi oli saattanut tulla moderni kaasuliesi. Liesituulettimet olivat aiempaa isompia ja enemmän tilaa vieviä.

Lavuaariin liittyvät piirteet olivat muuttuneet hanaa ja tiskialtaan mallia myöten. Ennen tiskipöytä oli usein iso ja mahdollisesti koko yhden tason mittainen. Uusissa malleissa allas oli upotettu pöytätasoon. Altaan malli, joka yleensä oli ollut kaksi pyöreäkulmaista allasta yhdessä, olikin saattanut muuttua esimerkiksi yhdeksi isoksi ja nelikulmaiseksi altaaksi. Hanoista tuli korkeakaarisia ja tyyliteltyjä. Viemärilukkokaan ei säilynyt entisenlaisena, vaan vanha muovitulppa systeemi korvautui suljettavalla ja irrotettavalla viemäritulpalla.

Koko keittiömuotia alkoi leimata teollinen ihanne. Jopa kodinkoneiden sävy muuttui; siinä missä ne aiemmin olivat olleet usein valkoisia, uudessa muodissa ne olivat metallinvärisiä.

Keittiö saatettiin myös rakentaa eräänlaisen saarekkeen ympärille. Saarekkeessa olivat esimerkiksi pesuallas ja kaasuliesi työtason lisäksi. Kaapistot jäivät reunoille. Tällaisessa avoimeen tilaan perustuvassa mallissa seurustelutila usein yhdistyi keittiöön. Ruoan valmistus pystyttiin suorittamaan samassa yhteydessä kuin seurustelu vaikkapa vieraiden kanssa.

Epäkäytännöllisyys leimasi uutta keittiömuotia. Saattoi hyvin olla, että keittiössä ei ollut tilaa esimerkiksi padoille ja isoille kattiloille. Myös maustehyllyt jäivät historiaan. Keittiösuunnittelijat ovatkin puhuneet näytöskeittiöstä, jossa ei ole ollut tarkoituskaan laittaa ruokaa. Ruoka on voitu esimerkiksi tilata valmiina ravintolasta ja keittiötä on käytetty korkeintaan lämmittämiseen.

Leave a Reply